Dut


Latince :Morus sp
Familya : Moraceae
Anavatanı : Kuzey Amerika, Çin ve İran
Mekan : Dış Mekan
Grup : Süs Ağaçları

Tanımı: 15 m' ye kadar boylanabilen gövdesi oldukça düz bir ağaçtır. Üzeri esmer bir kabukla kaplıdır. Kabuğun altında sarı renkli çok dayanıklı bir odun vardır. Yaprakları parlak yeşil, altları ise donuk yeşil renktedir. Yaprak şekilleri türlere göre değişmektedir.

Işık İsteği: Bol güneşli yerleri tercih etmektedir.

Sıcaklık İsteği: Sıcak ve ılıman iklim bitkisidir.  Ekstrem, geç donlardan zarar görür (-23oC).

Toprak İsteği: Farklı iklim ve toprak şartlarına adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması nedeniyle hemen hemen her yerde dut yetişmek mümkündür. Derin, kireçli, kuru, kurak ve kumlu topraklarda iyi gelişir. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır.

Sulama: Toprak nemli olduğu sürece iyi gelişir ve ürün verimi artar. Yaz mevsiminde, sıcak ve kurak dönemlerde sulama yapılmasında fayda vardır. 

Budama:  Şekil budamaları, ürün vermeye başladıklarında da ürün budamaları yapılmalıdır. Ağaçların gelişimi ve ürün vermesi bakımından budamanın zamanında ve doğru yapılması büyük önemlidir.  

Üretimi: Tohum, çelik ve aşı ile çoğaltılır.

Hastalık ve Zararlılar: Yaprak lekelenmesi, külleme, bakteriyel yanıklık gibi hasatlıklar ile koşnil ve Amerikan beyaz kelebeği, yaprak bitleri gibi zararlılar en sık görülenleridir.