Gül


Latince :Rosa sp
Familya : Rosaceae
Anavatanı : Kuzey yarımküre’nin soğuk ve ılıman bölgeleri
Mekan : Dış Mekan
Grup : Mevsimlik Çiçekler

Tanımı: Genellikle kış aylarında yapraklarını döken, 2-3 m kadar boylanabilen uzun ömürlü dikenli çalılardır. Çiçekleri 5 taç yapraklı olup beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu ve benzeri göz alıcı birçok rengi vardır. Yaprakları almaşlı diziliştedir. Güller üzerinde yapılan melezleme çalışmaları, yüzlerce yeni kültür formunun oluşmasını sağlamıştır. Dikenlerinden arındırılmış bir bastonsu gövde üzerinde istenilen yükseklikten aşılama yapılarak baston güller elde edilir.  Aşılı formları büyük tek çiçekli veya salkım çiçekli olabilir.

Işık İsteği: Güneşli, yarı gölgeli mümkün oldukça rüzgâr almayan yerlerde yetiştirilmelidir.

Sıcaklık İsteği: Kış aylarında bitki aşırı soğuktan zarar görse bile tekrar sürgün verebilmektedir.

Toprak İsteği: Nemli, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih eder.

Sulama: Sulama zamanı ve miktarı çevre koşullarına, toprak yapısına, bitkinin gelişme durumuna bağlı olmakla birlikte, sürgün verme döneminde ve yaz aylarında daha fazla suya ihtiyacı duyacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.

Budama: Budama hafif yapılmalı ve uzayan dallar kısaltılmalıdır. Kuruyan çiçekleri kesilmesi yeni çiçek oluşumunu teşvik eden bir uygulamadır.  

Üretimi: Tohum, çelik ve aşı ile yapılır

Hastalık ve Zararlılar: Külleme, pas, mildiyö, yaprak ve sap lekesi, kara leke, kök çürüklüğü gibi hastalıklar ile yaprak biti, gül filiz arısı, kabuklu biti gibi zararlıları çok sık görülmektedir.