İğde


Latince :Eleagnus sp
Familya : Elaeagnaceae
Anavatanı : Güney Avrupa, Asya ve Amerika
Mekan : Dış Mekan
Grup : Süs Ağaçları

Tanımı: 8 metreye kadar boylanan, çalı veya ağaç formunda bitkilerdir. Yaprak döken ve dökmeyen türleri bulunmaktadır. Yaprakları sarmal dizilişli, üzerleri gümüşi renkli tüylüdür. Çiçekleri silindirik veya çan şeklinde, dal üzerinde tek veya demet halinde ve çok keskin kokuludur. Meyvesi etlidir ve yenir. Kızıl açık kahve renkli ve taş çekirdeklidir. Ayrıca iyi bir arı konukçusudur.

Işık İsteği: Güneşli ortamlarda iyi gelişir ancak bazı türler gölge alanları tercih ederler.

Sıcaklık İsteği: Soğuğa dayanıklıdır

Toprak İsteği: Geçirgen toprakları sever. Kireçli topraklarda da gelişebilir.

Sulama: İğde ağaçları kuraklığa ve susuzluğa karşı çok dayanıklıdır. Ancak, iğde üretimi yapılan iğde bahçelerinde ağaçları belirli aralıklarla sulamak, ağaçların meyve verimini artırır.  

Budama: İğde ağacının dalları, sık ve dikenli olduğundan, budamanın kesinlikle budamayı bilen kişilerce ve gerekli malzemelerle yapılması oldukça önemlidir.

Üretimi: Tohum, çelik, daldırma ve ayırma ile üretilir.

Hastalık ve Zararlılar: Kırmızı örümcek, kabuklu bit en çok görülen zararlılardır. Pas ve kara leke en çok karşılaşılan hastalıklardandır.