Japon ayvası
Latince :Chaenomeles (Cydonia)
Familya : Chaenomeles;Rosaceae
Anavatanı : Doğu Asya
Mekan : Dış Mekan
Grup : Süs Ağaçları
Tanımı: Park ve bahçelerde tekli, grup halinde veya çit bitkisi olarak çok sık kullanılan, 4 m kadar boylanan, sık dallı, yaygın ve kısa gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli, oval şeklinde yapraklarının üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık , tüysüz ve sapı kısadır. Çiçeklerin birkaçı bir arada buket halinde, koyu kırmızı dan beyaz renk değiştirir. Erken mevsimsel mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Yenebilen minik ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli, güzel kokulu meyveleri vardır. Ayrıca özellikle yurtdışında çiçek aranjmanlarında da kullanılmaktadır.
Işık İsteği: Işık- yarı gölge bitkisidir. Güneşli ortamları tercih eder.
Sıcaklık İsteği: Ilıman ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. – 25 dereceye kadar dayanıklıdır.
Toprak İsteği: Her türlü toprağa rahatlıkla uyum sağlar.
Sulama: Sulama zamanı ve su miktarı çevre koşullarına ve toprak yapısına göre değişmektedir.
Budama: Budama özel bir form vermek ve bol çiçek vermesi amacıyla, çiçekli ya da çiçekli dönemi bittikten hemen sonra yapılmalıdır.
Üretimi: Tohum, daldırma, çelik ve aşı ile üretilebilmektedir.
Hastalık ve Zararlılar: Kara leke, yaprak bitleri ve akarlar çok sık görülmektedir