Üzüm


  • atince adı: Vitis Vinifera’dır.
  • 23 metre boyunda, meyveli, büyük yapraklı tırmanıcı bitkilerdir.
  • Kuzey Amerika’nın güneyinde, Güney Avrupa’da, İspanya, Fransa, İtalya ve Yugoslavya’da, Yunanistan ve Türkiye’de Kuzey Afrika ülkelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde özellikle Ege bölgesinde yetiştirilen üzümler meşhurdur.
  • Üzüm ve asma yapraklarının birçok kullanım alanı vardır. Bunlar taze veya kuru olarak tüketilebilir. Ülkemizde üzümleri kurutma işlemi, salkımlar halinde toplandıktan sonra güneşte yapılmaktadır.
  • Taze üzümlerin sıkılıp, suyunun alınarak bir süre bekletilmesiyle şıra ve sirke bununda kaynatılarak koyulaştırılması ile pekmez pekmezin daha da yoğunlaştırılması ile bulama elde edilir.
  • Asma yaprakları da yemek yapımından, tıbbi amaçlı kullanıma kadar değişik alanlarda tüketilmelidir.
  • İçindeki en önemli maddesi içerdiği bol miktardaki glikozdur. Ayrıca elma ve limon asidi ile tanen de mevcuttur.